• خرداد ۲۸, ۱۴۰۳ ۱۱:۰۹

روتیتــر

پایگاه خبری، تحلیلی

آیا طراوت وسبزینگی به کرج باز می گردد؟

Byrotit

اکتبر 18, 2017

روتیتر: روزگاری کرج ،باغشهری آرام با هوای مطبوع و طبیعتی بی نظیر وتفرجگاهی برای شهروندان کرجی وسایرمسافرین گذری وطبیعت دوستانی بودتا آرامش را فارغ از هیاهوی شهری تجربه کنند.اما امروز با بناهای سر به اسمان ساییده وانباشته ای از آهن واجر ودود ودوده دیگر آن روزها ی رویایی از این باغ شهر رخت بربسته است .

به گزارش روتیتر: امروز از باغشهری کرج کمتر اثری است . جای درختان سرسبز را ساختمان های بلند مرتبه ای که روز به روز نیز بر تعدادشان افزوده می شود و شهرنشینان آن را توسعه شهری می دانند، گرفته اند. به واسطه این رشد و توسعه و به اصطلاح مدرن شدن، سهم کرج از آرامش و شنیدن صدای رودخانه و نسیم خنک و دلنواز هیچ است و تنها هیاهو و صدای بوق و تردد خودروها شنیده می شود.

خانه های سنتی با حوض های آبی و باغچه های پر گل دیگر با ذائقه مدرن پسند ساکنان سازگاری ندارند و این گونه شد که باغات کرج در عرض اندام ساختمان های بلند گم شدند. حریم شهر به کرج اجازه پیشرفت نداد و شهر به سمت بلند مرتبه سازی حرکت کرد که این خود محل بروز تحولات بسیاری در باغشهر قدیمی کرج شد. کرج دیگر شهری باغ گونه نبود. حواس شهرنشینان جای زیبایی پروانه هایی که از پیله بیرون می آمدند به پروانه هایی که از آن خانه های بلند قد بیرون آمدند، گرم شد.

نقش شهرداری ها در ساخت و سازهای شهری

فضا و اشتیاق برای ساخت سازهای بی روح اما مدرن شهری چنان مهیا شد که بعد از مدتی پدیده ای به نام ” ساخت و ساز غیر مجاز ” در دل واژه های شهری شکل گرفت. در این میان برای شهرداری‌ها که جایگاه مهمی در نظم شهری دارند، موضوع کنترل و جلوگیری از ساخت و سازهای خارج از قانون و قاعده در اولویت قرار گرفت. دامنه نظارت شهرداری تنها محدود به کنترل و نظارت بر ساخت و ساز در محدوده شهر نیست بلکه در خصوص حریم شهر نیز وظایف مشابهی دارند.

صدور پروانه و نظارت ساختمانی در شهرها، مهمترین و عمده‌ترین وسیله اجرای ضوابط منقطه‌بندی و تعیین نحوه استفاده از اراضی و ساختمان‌ها است. پروانه ساختمانی، مجوز کتبی است که از بخش های فنی شهرداری یا سایر مراجع مربوطه با هدف ساخت بنا به‌ نام متقاضی واجد شرایط، صادر می‌شود. علاوه بر این صدور پروانه های ساختمانی یکی از مهمترین منابع ناپایدار درآمدی شهرداری ها است که افزایش و یا کاهش آن تحت تاثیر شرایط اقتصادی کشور قرار دارد.

در کرج نیز همانند سایر کلانشهرهای کشور صدور پروانه ساختمانی و ساخت و سازهای شهری از جمله منابع در آمدی ناپایدار محسوب می شود. طبق آمار ارائه شده از سوی رضا بیات رئیس اداره نظارت بر تدوین ضوابط و اجرای مقررات شهرسازی شهرداری کرج، در سال قبل در کرج ۴۷۷ پروانه ساختمانی صادر شد که از این تعداد ۴۱۳ پروانه به صورت مسکونی، ۲۶ پروانه مسکونی – تجاری، ۱۴ پروانه تجاری، ۲۱ پروانه تعاونی و یک پروانه دولتی می باشد.

به گفته این مسئول، آما صدور پروانه های ساختمانی طی سال جاری نسبت به مشابه سال گذشته با ۲۰ درصد افزایش به ۵۷۸ پروانه رسیده است که این تعداد شامل ۵۰۶ پروانه مسکونی، ۳۷ پروانه تجای – مسکونی و ۱۷ پروانه تجاری، یک پروانه تعاونی و ۲۶ پروانه برای سایر ساختمان ها که شامل خدماتی، آموزشی، صنعتی و تاسیسات شهری است.

بیات می افزاید: اکنون صدور پروانه ساختمانی در چند منطقه تحت پوشش شهرداری کرج به صورت الکترونیکی انجام می شود که در خصوص مزیت آن می توان گفت، صدور پروانه های الکترونیکی تک برگی ضمن آنکه زمینه ساز شفافیت‌ و روان‌سازی و تسهیل در امور صدور پروانه ها می شود، حذف تاییدیه کارشناسان ناظر و کاهش مدت زمان صدور پروانه را به دنبال دارد.

رضایی یکی از مالکان گارگاه های ساختمانی است که در تشریح وضعیت ساخت و سازهای شهری می گوید: کاهش ارزش پول، افزایش قیمت دلار و سود تسهیلات مسکن از عواملی است که منجر به افزایش قیمت مسکن و کاهش توان خرید مردم به ویژه در چند سال اخیر و به تبع آن رکود اقتصادی شده است. موضوع بالا بودن نرخ سود بانکی تمایل به سپرده گذاری در بانک ها را بین سرمایه گذاران افزایش داده است.

علاوه بر آنچه مطرح شد، برخی موانع و سخت گیرها از سوی ادارات و سازمان های مربوط با ساخت و سازهای شهری، دلزدگی سرمایه گذارن برای از ورود به عرصه ساخت و ساز را فراهم کرده است.

با این حال افزایش ناچیز صدور پروانه های ساختمانی و عدم انگیزه برای سازنده ها و دریافت سود کم و کاهش نقدینگی مردم حکایت از رکود سنگین ساخت و ساز و به تبع آن کاهش صدور پروانه ساختمانی را دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *